Uw IDEALE vakantiewoning te huur in Andalusië aan de Costa del Sol

Semana Santa

Semana Santa is een intens religieus, maar vooral ook sociaal feest.

De viering van Semana Santa is een zeer speciale en buitengewoon indrukwekkende belevenis. De Semana Santa wordt gevierd in de week vóór Pasen, van palmzondag (soms zelfs enkele dagen eerder) tot en met paaszondag. In die week trekken sinds jaar en dag, al vele eeuwen lang, duizenden hermandades (broederschappen, ook cofradias genaamd) door de steden en dorpen vooral in het zuiden van Spanje. Tot de steden waar de mooiste en meest indrukwekkende vieringen worden gehouden horen zeker Malaga, Sevilla en Cartagena. Sevilla trekt de meeste nationale en internationale bezoekers. Het is een intens religieus, maar vooral ook sociaal feest en ritueel dat speciaal in Andalusië, maar ook op andere plaatsen in Spanje, sterk leeft. De inwoners van steden en dorpen zijn het hele jaar bezig met de voorbereidingen voor de verschillende processies gedurende de ‘heilige week’. Gedurende de Semana Santa keren vele Spanjaarden terug naar de regio waar ze vandaan kwamen en opgroeiden.

Sevilla

Sevilla kent de meest uitgebreide processies in de Semanta Santa. De week van de Semanta Santa is de drukste week in Sevilla met tienduizenden toeristen uit de rest van Spanje en van over de hele wereld. De vele toeristen worden aangetrokken door de enorme passie en emotie die de week uitstraalt.

Sevilla kent 59 ‘hermandades’, waar vele Sevillanen lid van zijn. Elke hermandad loopt met een prachtig versierd beeld van Jezus of Maria een tocht door de stad, begeleid door Nazarenos, begeleiders gekleed in een lang gewaad volgens de kleuren van zijn hermandad en een puntkap (de antifaz) met kijkgaten die helaas nog steeds negatieve associaties oproept me de Amerikaanse Ku Klux Klan, die deze antifaz van de Spanjaarden gestolen heeft. Muzikale begeleiding vindt plaats door de lokale muziekkorpsen die zware ritmische en ondanks de eenvoud zelf opzwepende muziek spelen. Onderweg wordt er regelmatig gestopt wanneer iemand een Saeta wil zingen, een flamencolied speciaal voor Samana Santa met heilige teksten. Dit alles om Jezus en Maria te eren. De Semana Santa van Sevilla is speciaal bekend vanwege de pasos, levensechte beschilderde houten beelden met verschillende taferelen van de gebeurtenissen tussen de binnenkomst van Jezus in Jeruzalem op palmzondag en zijn herrijzenis (een week later). De belangrijkste en indrukwekkendste processie vertrekt in de nacht van donderdag op vrijdag (Viernes Santo).

Málaga

De Semana Santa van Málaga maakt al meer dan 500 jaar een belangrijk deel uit van het religieuze leven van de Malaguños. De vieringen in Málaga zijn in het hele land en ver daarbuiten beroemd. De meest dramatische processies vinden plaats op Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Gedurende de processies worden fantastisch versierde ‘tronos’  (schrijnen met reusachtig draagbalken waarop een meer dan levensgrote beeltenis van Jezus of Maria geplaatst is) door honderden mannen in een soort uitputtingsslag rondgedragen. Deze tronos wegen vaan meer dan 5000 kilo! Ook lopen er altijd boetelingen mee, penitentes, die de processie gebruiken om boete te doen of een speciaal offer te brengen. Deze penitentes zijn te herkennen aan het kruis dat ze op hun rug dragen. Bovendien lopen ze de processie vaak blootsvoets. In Málaga wordt elk jaar gedurende de Semana Santa een gevangene vrijgelaten die als penitente met processie op donderdag meeloopt. Er zijn ook enkele militaire parades die bijbehorende muziek en hun gezangen ten gehore brengen. Ofschoon men een sobere en droevige week viert en in beeld brengt, is de Semana Santa in Málaga een barrokke en kleurrijke bebeurtenis. In tegenstelling tot een aantal andere steden heerst er geen stilte, er is geen sprake van meditatie, maar er is volop vreugde te beleven met spontaan gezang en veel geklap als de beelden langs komen. Gedurende de gehele week zijn de straten overvol met mensen en enorme processies. Overal langs de routes staan tribunes opgesteld waar men een zitplaats kan huren.

Cartagena

De processies en Cartagena lijken helemaal niet op die in de andere steden vanwege hun strikte en unieke kenmerken.

Elke cofradia is verdeeld in kleinere groepen (agrupaciones) die elk de verantwoordelijkheid hebben voor een soort praalwagen. De leden van de agrupaciones zijn gekleed in dezelfde kleding met een gordel, sandalen en een cape. Ze dragen ook een antifaz, de puntkap met kijkgaten. Elke praalstoet wordt vooraf gegaan door een rijk geborduurd vaandel dat gedragen wordt door drie van de groepsleden, gevolgd door twee symmetrische rijen leden die op het ritme van de drums lopen en stoppen. Als ze stoppen blijft iedereen doodstil en in volledige stilte staan. Hun militair aandoende discipline heeft hun de bijnaam ‘tercio’ bezorgd, een woord dat regiment betekent. Aan het einde van de tercio lopen een muziekband en de drummers en daarna de trono die gemaakt is van prachtig gesneden en geschilderd hout. Er worden ook processie beelden meegedragen, polychrome houten beelden die gemaakt zijn door artiesten als Francisco Salizllo, Mariano Benlliure en Frederico Coullaut-Valera, maar ook contemporaine beeldhouwers.

De beelden zijn omringd door cartelas, een soort van elektrische kroonluchters die vastgemaakt zijn een de trono en kleurrijk versierd met enorme bloemstukken.

Ook uniek in Cartagena zijn de piquetes infanterias, de kindergezelschappen die deelnemen aan de belangrijkste processies.

Agenda

Er zijn in totaal zestien plaatsen waar de Semana Santa gevierd word die  beschouwd worden als van internationaal toeristisch belang. Zes daarvan zijn in de provincie Castilla y Leon, drie in Andalusie, drie in Murcia, twee in Castilla la Mancha, twee in Communidad Valencia en één in Extremadura. Over het algemeen worden Semana Santa van Sevilla, Málaga, Categena en León als de balangrijkste gezien met Málaga en Sevilla voorop.

De mooiste vieringen zijn te beleven in (alfabetische volgorde):

Cáceres Extremadura
Cartagena Región de Murcia
Crevillente Communidad Valenciana
Cuenca Castilla-la Mancha
Hellin Castilla-la Mancha
León Castilla y León
Lorca Región de Murcia
Málaga Andalusia
Medina de Rioseco Castilla y León
Madina del Campo Castilla y León
Murcia Región de Murcia
Orihuela Communidad Valenciana
Salamanca Castilla y León
Sevilla Andalusia
Granada Andalusia
Valladolid Castilla y León
Zamora Castilla y León
Talen
DutchEnglishGerman