Uw IDEALE vakantiewoning te huur in Andalusië aan de Costa del Sol

De tijd van de amandelbloesem

Februari is de aangewezen maand om de auto te pakken en door het prachtige binnenland te toeren. Je krijgt zowaar een lentegevoel bij het zien van alle bloeiende amandelbomen onderweg.
Je hebt een witte en een roze bloesem die aan het einde van de maand van de boom vallen en als het ware de bodem bedekken met een dun laagje ‘sneeuw’.

De amandelboom komt van oorsprong uit China en is door handelaren naar Europa gebracht. Hij bloeit eind januari, februari en de oogst vindt in de maanden juli, augustus plaats. De amandelen worden uit de bomen geschud en vervolgens geraapt. In de Andalusische keuken wordt de amandel veelvuldig gebruikt, denk daarbij aan ‘pollo con almendras’ en de bekende ‘ajo blanco’, de koude zomerse knoflooksoep met amandelen.

amandelbloesem

Het binnenland is zeer gevarieerd met boomgaarden van olijfbomen, citrusvruchten en de prachtige amandelboomgaarden die nu dus in bloei staan. De Sierra Nevada domineert het landschap met zijn besneeuwde bergtoppen. Aan de zuidwestkant van de Sierra Iigt de Valle de Leorin een gebied dat gedomineerd wordt door twee stuwmeren die in de zomer al het smeltwater van de Sierra Nevada opvangen en daarmee de levensader vormen voor het zuidelijker gelegen kustgebied. Of rijd eens naar het Axarquia gebied, een streek gelegen aan de voet van de Sierra Almijara en volg de mooie Mudéjar route. Hierzie je monumenten in Mudéjar stijl, een mengeling van Moorse en Spaanse invloeden. Stop in het kleinste dorp van de Axarquia, Archez, 21 km van Velez-Malaga, Het dorp telt slechts 400 inwoners die voornamelijk van de omliggende wijngaarden, avocado plantages, olijfbomen en de fruitteelt leven. Het dorp heeft een minaret uit de 13e eeuw die al van veraf opvalt doordat hij als enig monument niet wit is. Een bezoekje is zeker de moeite waard; een 15 meter hoge toren die van binnen versierd is met ‘diamanten’ en keramiek. Ook de nabijgelegen kerk ‘Nuestra Senora de Ia Encarnacién‘ in Médujar stijl en stammend uit de 16e eeuw, is een aanrader.

Het dorpje wordt ook wel omschreven als ‘la Joya Merinita del siglo XII, het Merinita juweel van de 12e eeuw. Wandelend door de zeer smalle straatjes zie je een verscheidenheid aan bouwstijlen.
Het is leuk om een plaatselijk café binnen te lopen waar ze lekkere tapas serveren. Er is zelfs een goed en sfeervol restaurant en de plaatselijke bevolking is zeer vriendelijk.
In het dal waar de riviertjes stromen, worden groente en fruit geteeld. Langs de rivier La Turvilla kun je een schitterende wandeling maken en genieten van de rust en het adembenemende uitzicht. Het is heel goed mogelijk dat je boeren tegenkomt die met behulp van muildieren het dal in lopen met hun binnengehaalde oogst. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan.

Op 3 februari viert het dorp de ‘Dia de San Anton’. Er wordt ‘s ochtends een mis opgedragen ter ere van de bescherm heilige van de huisdieren en het vee, San Antonius. Daarna vindt een processie door de straatjes plaats, waarna de dieren gezegend worden. ’s Middags wordt er aan de bewoners en bezoekers paella uitgedeeld. Dit alles met veel muziek, drankjes en dans. Het dorpje dat doorgaans de rust zelve is, verandert deze dag in één groot feestdorp!

Talen
DutchEnglishGerman