Uw IDEALE vakantiewoning te huur in Andalusië aan de Costa del Sol

De geschiedenis van de Axarquia

“Goed water en gezonde lucht, de grond uitstekend geschikt voor de zijdecultuur en veel rozijnen en druivensap”; dit was de streek La Axarquia voor Henriquez de Jorquera (XVIIe eeuw). Dit gewest, in het oosten van Malaga strekt zich uit tot aan de grens gevormd door bergkammen van Alhama, Tejeda en Almijara in de provincie Granada.
In de sporen van de befaamde 14e. eeuwse reiziger Batuta loopt deze route door het gewest La Axarquia. Hier vond de laatste door de Arabieren gewonnen veldslag plaats tussen moren en christenen met als inzet het Koninkrijk Granada, waarna dit definitief door de Katholieke Koningen herwonnen werd.
Als men de stranden van Malaga EI Palo en Pedregalejo achter zich heeft gelaten bereikt men Rincón de la Victoria, een onder de inwoners van Malaga geliefd toeristencentrum dat beroemd is vanwege de voortreffelijke vis die hier gevangen wordt en die men ter plekke in de strandpaviljoens kan nuttigen. Na een bezoek aan de grot van EI Higuerón, met rotstekeningen, volgt men een afslag via een B-weg naar Macharaviaya, geboorteplaats van de familie Galvez, bekende veroveraars en mecenassen.
Weer terug aan de kust bereikt de reiziger vrijwel onmiddellijk Torre dèl Mar, een belangrijk toeristencentrum, en enkele kilometers landinwaarts ligt Vèlez Málaga, de hoofdstad van het gewest La Axarquia, oorspronkelijk de Romeinse nederzetting Mainoba.
Van uit deze plaats is goed te zien dat dit gewest op een gigantisch, meer dan duizend vierkante kilometer groot amfitheater lijkt met bergen rondom die aflopen in de richting van de zee.
Qp de Monte de Veas staat het kasteel oftewel vesting van Vélez Málaga waarnaar de stad vernoemd is. Het oude stadsgedeelte is tot kunsthistorisch monument verklaard met als belangrijkste bouwwerk de parochiekerk van Santa Maria la Mayor, in gotische mudejarstijl, gebouwd op de funderingen van een voormalige moskee.
Ook de kloosters van San Francisco, Las Claras en Las Carmelitas zijn de moeite waard, evenals de kerken van San Juan Bautista en San José de la Soledad en de beroemde wegkapelletjes. De belangrijkste civiele gebouwen zijn het Huis van Cervantes en het Hospitaal van San Marcos, hoewel het de moeite waard is een wandeling te maken door het historisch centrum dat nog veel meer interessante bouwwerken biedt.
Vélez Málaga ligt aan het begin van een route die langs talrijke bekoorlijke dorpen voert. In westelijke richting bereikt men via Benamocarra en Benamargosa het bovenop een berg gelegen Comares dat nog een karakteristiek mohammedaans stadsplan vertoont met steile nauwe straatjes; Viñuela met archeologische vindplaatsen van het Neolithicum tot aan de Romeinse periode en Alcaucin met zijn kasteel en baden.
In de omgeving bevinden zich Cutar, EI Borge en Almáchar met zijn persinstallaties en subtropisch fruit.
In oostelijke richting rijdt de reiziger door een heuvelachtig landschap met witgeschilderde boerderijen en verrassende kleine dorpen met een Arabische architectuur waar nog sporen van het moorse verleden terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld de minaretten van Árchez enSalares, het ronde kerkhof van Sayalonga, de kapel van San Sebastián in Algarrobo en de Paasweekvieringen van Riogordo.
Dorpen temidden van een indrukwekkend landschap zoals bijvoorbeeld Cómpeta met een sierlijke toren en dicht tegen elkaar aan gebouwde huizen of Canillas de Albaida, gelegen tussen de dalen van de rivieren de Velez en de Rubite., Het aan de kust gelegen Torrox, de geboorteplaats van de legeraanvoerder Almanzor en ooit het centrum van de zijdecultuur in de Nazaritische tijd. Nerja, aan de oostelijke grens van de Costa del Sol, met een prachtig stadscentrum, stranden en de beroemde dolomietgrot.
Vanuit Nerja rijdt men in noordelijke richting naar Frigiliana met de prehistorische begraafplaats Cerillo de las Sombras en steile gebergten. Deze plaats heeft een belangrijke rol gespeeld in de opstand van de tot christen bekeerde moslims en heeft nog steeds de zuiverste Arabische sfeer van het gehele gewest La Axarquia behouden.

Talen
DutchEnglishGerman